Mengkranenspecialist Kludi bespaart meer dan 500.000 plastic zakken per jaar

Vanzelfsprekend. Duurzaam. Plasticvrij.
Bestsellerprogramma Pure Function nu geheel in plasticvrije verpakkingen.

Jaarlijks komt in Nederland 500 miljoen kilo plastic verpakkingsmateriaal op de markt *). Een groot deel daarvan is wegwerpverpakking. In Duitsland – thuisland van mengkranenfabrikant Kludi – zijn die getallen niet minder verontrustend. Kludi vond dat het om ecologische en economische redenen anders moest. Sinds 2019 investeert Kludi in het omzetten van haar verpakkingsconcepten naar duurzame, volledig plasticvrije alternatieven. In het begin bleef die omschakeling beperkt tot de nieuwe producten. Maar met ingang van dit jaar wordt ook het verpakkingsconcept van de bestaande productlijnen omgezet. Het populaire Pure Function-assortiment gaat hierin voorop. Het Pure Fuction assortiment biedt de stijlvarianten ‘Pure& Easy’, ‘Pure &Solid’ en ‘Pure& Style’.

Biologisch zakje van maïzena
In plaats van de gebruikelijke plastic zakjes voor het verpakken van kleine onderdelen, gebruikt Kludi uitsluitend biobased verpakkingsmateriaal. Dit materiaal wordt volledig verkregen uit hernieuwbare grondstoffen van biologische oorsprong. Het gaat om maïzena, verkregen uit aardappelschillen of andere resten uit de voedselproductie. In uiterlijk en functionaliteit verschilt het materiaal niet van plastic. Het grote voordeel is dat het materiaal volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar is volgens de specificaties van de Europese norm EN 13432. In totaal bespaart Kludi al meer dan een half miljoen plastic zakjes per jaar.

Milieuvriendelijke kartonnen dozen
Ook in de rest van de verpakking spelen milieuvriendelijkheid en duurzaamheid een centrale rol. Zo worden dozen en transportverpakkingsmateriaal gemaakt van extra stabiel, FSC-gecertificeerd golfkarton. Dit materiaal wordt in een bijzonder energiezuinig proces geproduceerd uit minimaal 85 procent gerecycled oud papier. Het golfkarton wordt gelijmd met een natuurlijke lijm op basis van maïs-, tarwe- of aardappelzetmeel. De verpakking wordt spaarzaam bedrukt met inkt op waterbasis om de recycling te vereenvoudigen. Daarnaast worden ook materialen gebruikt waarvan de milieuvriendelijkheid is getest en gecertificeerd. Kludi werkt uitsluitend met leveranciers van materialen die bijdragen aan haar milieuvriendelijke verpakkingsconcept. Met deze aanpak is Kludi een voorloper in de sanitairbranche. Volgens het bedrijf zijn er in de sanitairindustrie nagenoeg geen duurzamere verpakkingen te vinden.

*Bron: https://www.duurzaam-ondernemen.nl/

1234
1. Duurzaam verpakkingsconcept – Aan het begin van dit jaar begint Kludi met het omzetten van het verpakkingsconcept van haar bestaande assortiment naar plasticvrije verpakkingsmaterialen. Het bestsellerprogramma “Kludi Pure Function” geeft de aftrap. Sinds 2019 heeft Kludi voor veel nieuwe producten de plastic zakjes al vervangen door biobased verpakkingen.

2. Less is more – Slechts maximaal tien procent van het kartonnen oppervlak van de verpakking in het Kludi Pure Function-assortiment wordt bedrukt – met milieuvriendelijke inkt op waterbasis zonder toevoeging van oplosmiddelen of zware metalen. De verpakking wordt uitsluitend in Duitsland geproduceerd om lange transportroutes te vermijden.

3. Goed voor mens en milieu – In plaats van in plastic zakken verpakt Kludi onderdelen va alle drie de series van het Pure Function-assortiment nu in biobased verpakkingen; volledig biologisch afbreekbaar en composeerbaar.

4. Duurzaam en milieuvriendelijk – Kartonnen dozen en verpakkingsmateriaal voor transport bestaan uit extra stabiel FSC-gecertificeerd golfkarton, dat voor minimaal 85 procent is gemaakt van gerecycled oud papier. Het golfkarton wordt gelijmd met een natuurlijke lijm op basis van maïs-, tarwe- of aardappelzetmeel.