Nu eens geen stamvaders, maar stammoeders

Er is een stijgende interesse in familiegeschiedenis merkbaar. Natuurlijk helpen tv-programma’s als Verborgen Verleden, Spoorloos, DNA Onbekend, De Erfgenaam, De Reis van je Genen, Eindelijk Thuis en van eerdere datum Brieven onder Water daarbij.

Vaak gaat het over mannen, over vaders wanneer men het heeft over de familie-historie en dus de stamboom van een familie. Alleen bij de Joden zijn vrouwen, met name moeders belangrijker. Wat betreft de afstamming is zij immers de enige zekere factor, zo redeneert men.

Voor de stamboomonderzoekers van HCC!genealogie reden om zich op zaterdag 30 september a.s. in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum De Bilt met een tweetal lezingen nu eens geheel op vrouwen -op de zogenaamde matriarchale lijn- te richten. Deze gratis bijeenkomst is voor iedere geinteresseerde toegankelijk.

Om 11 uur trapt Carla van Beers af met een lezing over de Matria-Cirkel, waar zij een boek over schreef. In de Matria-Cirkel heeft iedere generatie een eigen kring. De stamboom technische ordening begint hier niet bij een stamvader, maar gaat uit van de moederstam en matrilineaire lijnen. Zo kan de horizon van onderzoek naar de familiegeschiedenis worden verbreed en wordt voorouderonderzoek inclusiever.

Beers beschrijft een genealogische zoektocht die veertien generaties omvat en introduceert de Matria-Cirkel als instrument om het uitgebreide spectrum van moeders en dochters zichtbaar te maken. Door de vrouwen en hun familie in kaart te brengen is het voorouderonderzoek geen mannelijke aangelegenheid meer.
Aan de hand van voorbeelden wordt gepresenteerd hoe de Matria-Cirkel is toe te passen.

In de middag geeft Suze Zijlstra een lezing met als titel ‘De Voormoeders. Een verborgen Nederlands-Indische familiegeschiedenis’.

De geschiedenis van de VOC is vaak gericht op de Europese mannen die bij de VOC in dienst waren. De voor de geschiedenis van cruciaal belang zijnde (veelal slaafgemaakte) Aziatische vrouwen en hun Europees-Aziatische nakomelingen kwamen veel minder ter sprake. Zijlstra heeft de complexiteit van het koloniale verleden in Nederlands-Indië op een indringende wijze toegankelijk gemaakt voor een nieuwe generatie.

In De Voormoeders volgt zij het leven van Aziatische en Euraziatische vrouwen in haar familie, van de 18e-eeuwse VOC-vestiging Makassar op het eiland Sulawesi, via de suikerplantages van Oost-Java, tot en met de migratie van haar oma’s gezin naar Nederland.

Deze gratis toegankelijke bijeenkomst op zaterdag 30 september 2023 zal worden gehouden in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt, aanvang 11 uur, toegang gratis

Ontdek uw Familiegeschiedenis door Stamboomonderzoek

Er is een stijgende interesse in familiegeschiedenis merkbaar. Dat wordt vast ook veroorzaakt door tv-programma’s als Verborgen Verleden, Spoorloos, DNA Onbekend, De Reis van je Genen, Eindelijk Thuis en van eerdere datum Brieven onder Water. Iedereen kan zo’n onderzoek beginnen, de vraag is echter hoe?

Om daar antwoord op te geven zijn John Glaser en Cor van Rooij, stamboomonderzoekers van HCC!, de grootste computerclub van de Benelux, op maandag 18 september 2023 van 19:30 tot 22:00 aanwezig in De Brug in Amersfoort (Schuilenburgerweg 2). De toegang is gratis. Aan de hand van voorbeelden en het bezoeken van relevante websites kunnen zij alles vertellen over hoe je een onderzoek naar de geschiedenis van je familie kunt beginnen.

Glaser legt uit dat er voor iemand die geïnteresseerd is in zijn of haar familie digitaal het nodige valt uit te zoeken. Ook kan hij antwoord geven op de vraag hoe nu een onderzoek naar de familiegeschiedenis te beginnen of welke instanties, archieven of websites men daarvoor zou moeten bezoeken en raadplegen. Soms moet en kan een vastgelopen onderzoek weer worden vlotgetrokken. Kortom, een uitgelezen kans voor mensen die hun familiegeschiedenis eens willen gaan uitzoeken. Een leerzame bijeenkomst en een goede gelegenheid om mede geïnteresseerden te ontmoeten en de passie voor familiehistorie te delen. HCC!genealogie helpt geïnteresseerden op weg in hun zoektocht naar hun familiegeschiedenis. Of men nu net begint of al ervaring heeft met stamboomonderzoek, zij biedt een schat aan informatie en expertise om iedere geïnteresseerde verder op weg te helpen.

Er wordt niet alleen aandacht besteedt aan het effectief zoeken naar genealogische gegevens op internet, maar ook hoe je die gevonden en verzamelde gegevens kunt vastleggen en beheren. Dat gebeurt met behulp van speciale computerprogramma’s zoals Aldfaer en GensDataPro. Cor van Rooij laat juist programma’s zien die draaien op Apple computers, zoals Reunion en Family Tree Maker.

Tot slot kan een DNA-test in een genealogisch onderzoek bijdragen aan het begrijpen van iemands afkomst.


Digitale lifestyle voor de moderne badkamer

Kludi PushTronic en Kludi TouchTronic maken douchen smart

• Met Kludi PushTronic en Kludi TouchTronic kunnen twee of drie douche-elementen digitaal bestuurd worden; intuïtiever en comfortabeler dan ooit tevoren.
• Beide ultradunne inbouw douchekranen zorgen – mede door het gereduceerde ontwerp – voor een subtiele en elegante uitstraling in de badkamer.
• De integratie in het wifi-netwerk maakt ook bediening via een app mogelijk. Dit biedt ook andere handige functies, zoals opwarmen, reinigingsspoelingen en verbruiksstatistieken.
• Beide douchekranen worden geïnstalleerd met een eigen inbouwset, bestaande uit een speciale inbouwbox met elektronische thermostaatunit, wifi-module en aansluitkabels.
• Beschikbaar vanaf oktober 2023

Voor steeds meer mensen is het digitaal regelen van allerlei zaken de gewoonste zaak van de wereld. Thuis is het digitaal bedienen van apparatuur en het koppelen daarvan aan het wifi-netwerk gemeengoed. Vooral voor de generatie die is opgegroeid met digitalisering, is smart living een vanzelfsprekend onderdeel van een eigentijdse levens- en woonstijl; ook in de badkamer. Met het oog op die generatie maakt Kludi maakt nu ook het douchen smart. Met Kludi PushTronic en Kludi TouchTronic biedt Kludi twee digitale douchethermostaten. Deze zorgen voor een allround smart douche-ervaring.

Drukken en draaien – Kludi PushTronic
De digitale besturing is onzichtbaar in de ultra platte vormgeving van de PushTronic-variant verwerkt. De bediening vindt plaatst met ergonomisch gevormde druk- en draaiknoppen. Deze zijn vlak verzonken in een hoogwaardige metalen plaat. Om de douchekraan aan en uit te zetten – separaat voor twee douche-elementen als hand- en hoofddouche – volstaat een druk op de betreffende knop. Deze komt naar voren en het water stroomt. De hoeveelheid water wordt geregeld door de knoppen naar rechts of links te draaien. De watertemperatuur wordt geregeld via een derde bedieningsknop. Watervolume en -temperatuur zijn vooraf ingesteld op een besparend gebruik van acht liter per minuut en 35° Celsius. Een geïntegreerde temperatuurbegrenzer voorkomt dat het douchewater heter wordt dan 44° Celsius. Naast de eenvoudige, intuïtieve bediening maakt Kludi PushTronic indruk met het gereduceerd design en perfect strakke vormgeving. De douchekraan is leverbaar in de oppervlakken chroom, mat zwart, mat wit en goud (PVD-coating).

Aanraken is genoeg – Kludi TouchTronic
Het design van de high-end TouchTronic-variant is elegant en gereduceerd tot de essentie. Het frame waarin de elegante zwart getinte gebruikersinterface van polycarbonaat is ingebed, is slechts 6,5 millimeter hoog. Intuïtief te begrijpen en helder gerangschikte symbolen maken de bediening tot kinderspel. Na het inschakelen van het display kunnen tot drie douche-elementen door een simpele aanraking van het bijbehorende symbool, afzonderlijk van elkaar worden in- en uitgeschakeld. Zo kunnen twee douches – zoals hoofd- en handdouche of de stort- en regenfunctie van de hoofddouche – gelijktijdig stromen. Temperatuur en debiet zijn naar wens te regelen via aparte bedieningstoetsen. Ook dit product is voorzien van een begrenzer die ervoor zorgt ervoor dat de temperatuur tot maximaal 44° Celsius opgevoerd kan worden.
Nog meer doucheplezier biedt de mogelijkheid om tot drie verschillende douchescenario’s te programmeren en door aanraking te activeren. Ook is er een slimme opwarmfunctie aanwezig: deze verwarmt het van alle te gebruiken douche-elementen voor tot de gewenste temperatuur.

Altijd ‘app up-to-date’: verbruiksstatistieken en meer
Geïntegreerd in het wifi-thuisnetwerk kunnen beide douchekranen ook via smartphone of tablet worden bediend via de S-FLOW-app die gratis beschikbaar is voor Android en iOS. De interface van de app is zeer gebruiksvriendelijk opgezet, voor een logische, intuïtieve bediening. Daarbij is de app veel meer dan een speelse ‘afstandsbediening’. Voor Kludi TouchTronic kunnen de gewenste douchescenario’s ingesteld worden, of de opwarmfunctie geactiveerd. Voor beide douchekranen kunnen onderhoudsfuncties als anti-Legionella- en reinigingsspoelingen met de daarvoor benodigde hoge watertemperatuur worden uitgevoerd. Daarnaast biedt de app, voor zowel PushTronic als TouchTronic een individueel instelbare kinderbeveiliging. Niet in de laatste plaats biedt de app verbruiksstatistieken en informatie over het water- en energieverbruik. Een belangrijke voorwaarde voor het optimaliseren van de eigen ecologische voetafdruk.

Voorgemonteerde Inbouwbox
Beide douchekranen worden geïnstalleerd met een eigen inbouwset, bestaande uit een speciale inbouwbox met elektronische thermostaatunit, wifi-module en aansluitkabels.

Dunner wordt het niet

De Kludi Slim.Box zet nieuwe maatstaven voor inbouwinstallaties

• De naam spreekt voor zich: de inbouwsets van de Kludi Slim.Boxx blinken uit door één van de dunste en kleinste rozetten op de markt.
• De gereduceerde, bijzonder installatievriendelijke inbouwdiepte van slechts 75 millimeter maakt ook montage in dunne gipswanden mogelijk.
• De rubberen behuizing uit één stuk kan zonder speciaal gereedschap op lengte worden gesneden en zorgt voor een perfecte afdichting
• Tot zeven graden correctiemogelijkheid kan tijdens de installatie moeiteloos gecompenseerd worden.
• De verpakking is 100% plasticvrij.
• Beschikbaar vanaf juli 2023.


De trend van inbouwoplossingen in de badkamer zet door. De meeste installateurs adviseren bij nieuwbouw of omvangrijke renovatieprojecten inbouwmengkranen toe te passen. Deze zorgen voor meer flexibiliteit bij de badkamerinrichting en nemen minder ruimte in beslag dan opbouwvarianten; een pluspunt in kleine badkamers
Kludi’s nieuwe Slim.Boxx voor inbouwinstallatie zet nieuwe maatstaven in de badkamerbranche. Deze biedt t.o.v. de populaire Kludi Flexx.Boxx diverse voordelen.  De elegante afdekrozetten van de nieuwe inbouwset meet nog slechts zeven millimeter voorsprong. Ook de diameter is aanzienlijk verkleind. “Dit maakt de Slim.Boxx-rozetten tot de dunste en kleinste op de markt”, aldus Arndt Papenfuss, marketingdirecteur van de Kludi Group. Het zijn niet alleen architecten en interieurontwerpers die weten te waarderen dat de nieuwe inbouwsets van Kludi zich nu nog subtieler en onopvallender in de ruimte en woonstijl laten voegen.

Installatie in gipsplaat? Geen probleem!
De 2023-versie van de beproefde inbouwset van Kludi is niet alleen vlakker en kleiner dan vergelijkbare producten op de markt. Ook de inbouwdiepte van de Slim.Boxx is gereduceerd. Met slechts 75 millimeter – met 30 millimeter speelruimte – is deze ook bijzonder montagevriendelijk. “Het is waarschijnlijk technisch onmogelijk om het nog verder te reduceren”, stelt marketingdirecteur Papenfuss zelfverzekerd. Dit maakt de innovatieve inbouwbox tot de perfecte oplossing voor inbouw in dunne gipswanden.

Minder moeite voor de installateur
Bij de ontwikkeling van de Slim.Boxx richtte Kludi zich bewust ook op het verder optimaliseren van het montage- en installatiegemak. De nieuwe inbouwbox biedt – als belangrijke voordeel voor de installateur – de mogelijkheid om tijdens de installatie een correctiemogelijkheid van maximaal zeven graden te compenseren. Hiertoe verwijdert de installateur eenvoudig de voorgemonteerde positioneringspinnen die een perfect loodrechte installatie vergemakkelijken. Nog een voordeel is dat de behuizing met een stanleymes eenvoudig kan worden ingekort. Dit kan omdat de behuizing is gemaakt van rubber, ook bij uitstek geschikt voor een uitstekende afdichting. Andere behuizingen bestaan veelal uit meerdere componenten, hard maar breukgevoelig Duroplast dat zich slechts door tijdrovend zagen laat inkorten. “Uiteindelijk vergemakkelijken deze voordelen het werk van professionele installateur, wat zowel tijd als geld bespaart”, aldus Papenfuss. “Het loont om goed te luisteren naar wat onze partners in de markt te zeggen hebben en hun suggesties voor productverbeteringen serieus te nemen.”

100% plasticvrij
Ook de Kludi Slim.Boxx komt op een bijzondere manier tegemoet aan de hedendaagse vraag naar duurzaamheid. Zoals het geval is met alle producten die vanaf 2019 zijn geïntroduceerd, gebruikt Kludi geen plastic meer in zijn verpakkingsmaterialen. In plaats daarvan dringt het bedrijf aan op 100% composteerbare, biogebaseerde alternatieven. Naast de verpakking heeft Kludi ook de hoeveelheid plastic in het product zelf verminderd. Zo is de steunbuis van de Slim.Boxx gemaakt van een hout-kunststof composiet. Kludi verpakt de Slim.Boxx in een kartonnen hoes van gerecycled papier.

Foto’s en bijschriften (foto’s Kludi):

1 & 2) De Kludi Slim.Boxx wordt geleverd als gebruiksvriendelijke inbouwset met 75 mm inbouwdiepte, inclusief enkele van de dunste (7 mm) en kleinste rozetten (14,9 mm)op de markt.

3) Verborgen in een gipsplaat: met een inbouwdiepte van maximaal 75 millimeter is de Kludi Slim.Boxx een uitstekende oplossing voor inbouw in dunne gipswanden.

4 t/m 6) Fijnafstelling tijdens de montage: als de Kludi Slim.Boxx inbouwset niet perfect loodrecht kan worden gemonteerd, kan de box tot zeven graden worden gedraaid. De installateur verwijdert eenvoudig de voorgemonteerde positioneringspinnen en plaatst de eenheid zonder de pinnen in de Slim.Boxx.

7) Rubber in plaats van kunststof: de behuizing uit één stuk van de Kludi Slim.Boxx kan eenvoudig met een stanleymes op lengte worden gesneden. Bovendien zorgt het materiaal voor een perfecte afdichting.

8) Minder plastic: Kludi heeft voor al haar nieuwe producten plastic verpakkingen vervangen door biobased alternatieven. De Slim.Boxx is daarop geen uitzondering. Kludi heeft echter ook de hoeveelheid plastic die in het eigenlijke product wordt gebruikt, verlaagd. De omslag is daarom gemaakt van karton, geproduceerd uit gerecycled papier.


Hoe portretfoto’s genealogisch te benaderen

Op zaterdag 3 juni a.s. kunnen mensen die geïnteresseerd zijn in familiegeschiedenis weer terecht bij HCC!genealogie die op die datum in De Bilt weer een Landelijke Bijeenkomst organiseert. Er worden een tweetal presentaties gegeven.

Computerprogramma voor het opslaan van stamboomgegevens
’s-Ochtends om 11 uur trapt Jacqueline Hofland-Poot af met een presentatie over het genealogische computerprogramma GensDataPro. Wil je gegevens over je stamboom makkelijk kunnen terugvinden en bewerken is de hulp van een computer en een speciaal programma daarbij onontbeerlijk. GensDataPro is zo’n programma.
Hofland-Poot is een autoriteit op dit terrein. Zij geeft cursussen en schrijft boeken over GensDataPro.

De presentatie zal gaan over het verfraaien van een stamboom met foto’s en documenten. Ook het toevoegen van bronnen komt uitgebreid aan de orde. Bronnen die -als ze al beschikbaar zijn- zijn te vinden bij websites als WieWasWie en bij Open Archieven. Daar zijn scans van de akten (van geboorte, huwelijk en overlijden) te downloaden. Deze aktes, bronnen dus, vormen de bewijslast en dienen aan de stamboom te worden toegevoegd.

Analyseren van portretfoto’s
In de middag zal Peter Eyckerman een presentatie verzorgen hoe portretfoto’s genealogisch moeten worden benaderd. Of wel hoe je een foto of een fotoalbum in een genealogisch kader analyseert. Wat je kan doen met de informatie die die analyse oplevert, om tot meer achtergrond of identificatie te komen. Aan de hand van voorbeelden laat hij zien wat er mogelijk is om vanuit een foto met een naam, of zonder naam, te komen tot (bevestiging van) identificatie en tot meer informatie over de persoon op de foto. Niet geheel onbelangrijk, op de meeste familiefoto’s ontbreekt informatie over wie er allemaal op staan afgebeeld. Methoden en technieken die daarvoor zijn te gebruiken, zoals het dateren en analyseren van foto’s en fotoalbums, het identificeren van personen en online zoektechnieken en genealogisch onderzoek, komen aan de orde.

Peter Eyckerman is professioneel genealoog gespecialiseerd in analyse en identificatie van portretfoto’s. Hij schrijft columns over familiefoto’s in Vlaamse Stam, het tijdschrift van Familiekunde Vlaanderen, en in Gen.magazine van het CBG, Centrum voor familiegeschiedenis.

Deze -gratis bij te wonen- bijeenkomst wordt gehouden in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum aan het Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt, aanvang 11 uur.

Elegant, licht, modern

Kranenspecialist Kludi rondt Smart Luxury segment af met een nieuwe serie

• In de stijl “Contemporary” biedt de nieuwe serie Kludi Louva extra mogelijkheden voor individuele badkamerinrichting.

• Bij Louva dragen heldere, afgeronde lijnen en de conische vorm van de kraanbody bij aan een sfeer van aangename, esthetische lichtheid.

• Alle Louva wastafelkranen zijn standaard voorzien van moderne waterbesparende technologie die de doorstroomhoeveelheid beperkt tot vijf liter per minuut – zonder aan comfort in te boeten.

• Het hoogwaardige kranenassortiment is verkrijgbaar in de oppervlakken chroom, matzwart en matwit.

• Kludi Louva is beschikbaar vanaf juli 2023.

Badkamers spelen in de binnenhuisarchitectuur een sleutelrol bij het creëren van een individuele woonstijl. Ook in de badkamer is stijl een persoonlijke keuze. Daarom richt hedendaagse badkamerdesign zich op stijlwerelden, trends en exclusiviteit om individualiteit tot uitdrukking te brengen. Hier speelt Kludi met zijn designgerichte “Smart Luxury”-assortiment voor hoge eisen op in. Het omvangrijke assortiment van mengkranen in de stijlen ‘Contemporary’, ‘Modern Classic’, ‘Puristic’ en ‘Avantgarde’ biedt verschillende mogelijkheden voor de inrichting van een badkamer naar individuele wens en stijl.  De nieuwe serie Kludi Louva voegt hier nog extra mogelijkheden aan toe.

Woonaccenten in de moderne badkamer
Met Louva biedt Kludi een nieuw assortiment badkamermengkranen binnen de stijl ‘Contemporary’. Louva overtuigt door ongekunstelde elegantie en weldadige lichtheid. De vormentaal is kernachtig en ongecompliceerd en komt tot uiting in de heldere lijnen en het harmonieuze samenspel van geometrische vormen. Daarvoor zorgt de conisch gevormde schacht van de wastafelmengkraan, in combinatie met de vlakke, zeer platte uitloop en de daarop afgestemde halfronde hendel. “De spannende combinatie van de klassieke L-vorm en de ongekunstelde lichtheid geeft Louva een unieke, tijdloze elegantie. Niet opdringerig, maar juist met een sympathieke uitstraling”, legt ontwerper Michael Stein uit. Louva past bij uitstek bij de bewuste soberheid in de hedendaagse architectuur en interieurinrichting en verrijkt deze tegelijkertijd met behaaglijke woonaccenten.

De ééngreepsmengkranen voor wastafel en wand zijn standaard uitgerust met moderne waterbesparende technologieën, die de doorstroming beperken tot vijf liter per minuut – zonder dat dit ten koste gaat van het comfort. Verdere besparingen zijn te realiseren met de EcoPlus wastafelmengkraan, die alleen koud water levert als de hendel in de middelste stand staat. Het Kludi Louva-assortiment omvat ook inbouw- en opbouwversies voor bad en douche. De serie is verkrijgbaar in de oppervlakken chroom, matzwart en matwit.

Recyclebaar en composteerbaar
Kludi past zijn duurzame verpakkingsconcept ook toe op zijn kranenassortiment – zoals het met alle nieuwe producten sinds 2019 doet. Het is het beleid van het bedrijf om alleen milieuvriendelijke materialen te gebruiken, die ofwel hergebruikt ofwel na gebruik gecomposteerd kunnen worden. “Het vermijden van niet-recyclebare kunststoffen is tegenwoordig een must als we duurzaamheid serieus willen nemen”, zegt marketingdirecteur Arndt Papenfuss. “Daarom gebruiken we biobased alternatieven gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.”

Foto’s en bijschriften(foto’s Kludi):

1 & 2) Modern wooncomfort: functionaliteit staat centraal in de hedendaagse woninginrichting. Dit komt tot uiting in een ongekunstelde vormgeving. Kludi Louva combineert heldere lijnen en geometrische vormen.

3 & 4) Eigentijds purisme: het conische kraanhuis, gecombineerd met de zachte, gereduceerde vormen van de uitloop en de hendel, geven Kludi Louva een wonderlijke lichtheid.

5 & 6) Een harmonieus geheel: de meeste wastafels zijn rond – de perfecte vorm voor de hoge uitloop van de Kludi Louva badkamermengkranen, waarvan de hoogte het zachte purisme van het design prachtig accentueert.

7) Drie oppervlakken: naast klassiek chroom zijn alle producten van het Kludi Louva-assortiment verkrijgbaar in stijlvol matzwart en matwit.

8 & 9) Een uitgebreid assortiment: Kludi Louva heeft de perfecte oplossing voor elke badkamer. Naast wastafelmengkranen met drie verschillende uitloophoogtes omvat het nieuwe premiumprogramma ook wandmengkranen, inbouw- en opbouwoplossingen voor bad en douche.

Nieuw, innovatief doucheprogramma Kludi Dive zorgt voor een complete wellness-ervaring

Kludi – Inspirerend douchen

Het nieuwe, innovatieve doucheprogramma Kludi Dive zorgt voor een complete wellness-ervaring in de douche. Nieuwe straalsoorten, verrassende designideeën, tastbare meerwaarde.

• Kludi Dive handdouches herdefiniëren douchen met de drie nieuwe straalsoorten: Body, Hair en Skin.

• Het ontwerp verrast door een slim toegepaste afschuining die zorgt voor een opmerkelijk licht en modern geheel.

• Stijlvolle hoofddouches en nieuwe douchesystemen ronden het Dive-assortiment af.

• Speciale waterbesparende opties helpen water en energie te besparen – zonder in te leveren op comfort en doucheplezier.

• Beschikbaar vanaf juli 2023.


Lees hier verder.

Een NSB-er in je familie

Het is niet uitgesloten dat wanneer je je familiegeschiedenis uitzoekt dat je iemand tegenkomt die in de Tweede Wereldoorlog lid is geweest van de NSB, dienst nam in de Waffen-SS of hulp verleende aan het NSKK (vrachtwagenkorps van het Duitse leger). In zo’n geval moet je een keuze maken of je dit verder wilt uitzoeken. Van belang daarbij is of er nog directe nabestaanden in leven zijn en zo ja weten die van dit verleden af? Zo niet moet je het hen dan vertellen? Hoe ga je als stamboomonderzoeker hier nou mee om? Neem je zo’n persoon die behoorlijk ‘fout’ is geweest in de Tweede Wereldoorlog op in je familiegeschiedenis of juist niet. Los daarvan komen in 2025 de dossiers van het oorlogsarchief bij het Nationaal Archief vrij.

Deze vraag komt aan bod tijdens een gratis toegankelijke bijeenkomst met als titel ‘Wat als familieleden als NSB-lid, Waffen-SS’er of NSKK’er collaboreerde?‘ die HCC!genealogie op zaterdag 4 maart in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt, aanvang 11 uur organiseert.
Alex Dekker, docent Geschiedenis/Duits in het VSO, doet inmiddels al ruim dertig jaar onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog. In de presentatie zal hij zijn eigen familiegeschiedenis centraal stellen. Een Duitse opa die als onderofficier diende en een Nederlandse oma: na lang zoeken ontrafelde Dekker een verborgen geschiedenis. Een geschiedenis die behoorlijk veel impact had en nog steeds heeft. Dekker publiceerde meerdere artikelen over de oorlog. Momenteel doet hij archiefonderzoek naar de bijdragen van Nederlanders aan het NSKK, het vrachtwagenkorps van het Duitse leger. Hij is lid van Werkgroep Herkenning, een vrijwilligersorganisatie die hulp geeft aan en staat kinderen, kleinkinderen en familieleden bij van personen die in de jaren 1940-1945 aan de zijde van de bezetter stonden, dan wel de bezetter waren (kinderen van Duitse militairen).
Op 1 januari 2025 wordt het grootste en meest geraadpleegde oorlogsarchief van ons land, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) dat in berusting is bij het Nationaal Archief openbaar. Het gaat om dossiers van zo’n 300 duizend van collaboratie met de vijand verdachte Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog.

Slaven in de familie
Een ander controversioneel onderwerp dat -in de ochtend- zal worden behandeld is het slavernijverleden en dna. In de presentatie vertelt Annemieke van der Vegt (zij won vorig jaar de Nederlandse prijs voor genealogie) over haar zoektocht naar het vergeten levensverhaal van haar voorvader Christiaan die geboren werd op de Kust van Guinee, en als gestolen kind naar Nederland werd gebracht. Hij diende als kind verschillende leden van het Stadhouderlijk Hof, waar na hij aan de Burgemeester van Weesp werd gegeven die hem aannam als ‘antiqiteit’. Voor zijn doop werd hij Presto genoemd. Welke naam zijn ouders hem gegeven hebben, is (nog) onbekend, vandaar de naam van het onderzoek “Hoe heette Christiaan?” Niet alleen onderzoekt van der Vegt zijn leven en de wereld waarin hij leefde maar ook dat van zijn kinderen en kleinkinderen. Tijdens de speurtocht ontdekte zij dat Christiaan lang niet het enige Afrikaanse jongetje was die als bediende in Nederland terecht kwam.

Ontdek het verhaal van je voorouders
Stamboomonderzoek is een boeiende, maar ook verslavende hobby en -vandaag de dag- een van de snelst groeiende vrijetijdsbestedingen. Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in de geschiedenis van hun familie. “De laatste jaren zien wij een stijging van het aantal mensen dat geïnteresseerd is in hun familiegeschiedenis. Dat komt ook door tv-programma’s als ‘Verborgen Verleden’, ‘DNA Onbekend’, ‘Spoorloos’ en een paar jaar geleden ‘Brieven boven water’”, zegt John Glaser, secretaris van de interessegroep Stamboomonderzoek van de grootste computerclub van de Benelux HCC. Maar ook de serie ‘Het verhaal van Nederland’ dat recordkijkcijfers opleverde. Of Netflix series gebaseerd op historische personages die worden verslonden. “Mensen snakken er blijkbaar naar om het verleden te kennen”, aldus Glaser.

Ontdek het verhaal van je voorouders in Amersfoort

Stamboomonderzoek is een boeiende, maar ook verslavende hobby en -vandaag de dag- een van de snelst groeiende vrijetijdsbestedingen. Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in de geschiedenis van hun familie.

John Glaser uit Amersfoort is secretaris van HCC!genealogie, een vereniging van stamboomonderzoekers of genealogen zoals ze officieel heten: “De laatste jaren zien wij een stijging van het aantal mensen dat geïnteresseerd is in hun familiegeschiedenis. Dat komt ook door tv-programma’s als ‘Verborgen Verleden’, ‘DNA Onbekend’ en een paar jaar geleden ‘Brieven boven water’. We zien dat ook terug in de bezoekersaantallen tijdens de door ons georganiseerde bijeenkomsten in het land, maar ook aan het aantal bezoekers aan onze website.”

Iedere derde maandag van de maand komt HCC bijeen in De Brug in Amersfoort (Schuilenburgerweg 2, aanvang 19.30 uur). Daar is ook John Glaser te vinden. Samen met Cor van Rooij, adviseur van HCC!genealogie, kunnen zij alles vertellen over familiegeschiedenis en wat daar bij komt kijken.

Glaser legt graag uit dat er voor iemand die geïnteresseerd is in zijn of haar familie digitaal het nodige valt uit te zoeken. Maar hij kan ook antwoord geven op de vraag hoe nu een onderzoek naar de familiegeschiedenis te beginnen of welke instanties, archieven of websites men daarvoor zou moeten bezoeken. En ook hoe een vastgelopen onderzoek weer kan worden opgestart. Kortom, een uitgelezen kans voor mensen die hun familiegeschiedenis willen gaan uitzoeken.

Verhalen achter de mens
Glaser benadrukt overigens dat het zijn leden niet alleen of hoofdzakelijk gaat om kale gegevens als de data van geboorten, huwelijk en overlijden. Het gaat hen meer om de verhalen achter de mens. Wat deden onze vroegere familieleden, hoe woonden ze, wat maakte ze mee? Zo heeft een van de leden een deserteur uit Franse dienst onder zijn familieleden. Maar hoorde ook verhalen van iemand die een familielid in Thailand begraven vond als slachtoffer van Japanse krijgsgevangenschap en was overleden aan de beruchte Birma-spoorlijn. Of een lid dat er onlangs achter kwam dat een Rotterdams familielid in 1945 in concentratiekamp Neuengamme was overleden. Die vond zelfs brieven terug die een Rode Kruis verpleegster vanuit Neuengamme na de bevrijding aan de ouders van de jongen stuurde. In een laatste brief deelde zij de familie mee dat hun zoon toch nog was overleden.
Op last van koningin Wilhelmina werden na de oorlog zoveel mogelijk oorlogsslachtoffers naar Nederland teruggehaald en hier herbegraven. Op het Nationaal Ereveld in Loenen liggen militairen en zeelieden begraven. De Oorlogs Graven Stichting probeert deze oorlogsslachtoffers aldaar een gezicht te geven met verhalen over en -indien beschikbaar- een foto van de aldaar begraven slachtoffers. Ook die verhalen leveren aanvulling op de familiegeschiedenis en andersom wordt juist door iemands speurtocht in Loenen een overledene op die manier van een gezicht voorzien.

Burgerlijke stand
De registers van de Burgerlijke Stand vinden we in de provinciale, regionale en gemeentelijke archieven. “Al jaren zijn Nederlandse archieven met de hulp van honderden vrijwilligers bezig met het digitaliseren en indexeren van die officiële akten. Afhankelijk van de daartoe geldende regels worden scans van die akten op internet gezet”, aldus Glaser. Op overkoepelende websites als openarch.nl en wiewaswie.nl staan miljoenen digitaal ontsloten akten. “Bij open archieven gaat het om wel 300 miljoen persoonsvermeldingen. Tik daar je familienaam maar eens in, en zie wat er gebeurt”, zegt Glaser, die denkt dat mensen dan onmiddellijk enthousiast worden om meer te weten te komen over de geschiedenis van hun familie.
Om privacy redenen zijn ‘geboorteregisters’ (akten van geboorte) pas na 100 jaar openbaar, de ‘huwelijksregisters’ (akten van huwelijken, geregistreerd partnerschap en echtscheidingen) na 75 jaar en ‘overlijdensregisters’ (akten van overlijdensaangiften) worden na 50 jaar openbaar.

Militairen
In veel families komen militairen voor. Maar mochten die al zijn overleden dan is het wellicht moeilijk om over zo’n familielid veel te weten te komen. Voor mensen die de geschiedenis van hun familie onderzoeken is dat nu juist interessant. Over officieren en onderofficieren is in tegenstelling tot manschappen het nodige bekend en dus te achterhalen. Zoekt men dus informatie over militaire familieleden dan kan men bijvoorbeeld terecht bij het Nationaal Archief, Ministerie van Defensie, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Nationaal Militair Museum, Stichting Afhandeling Indische Pensioenen (SAIP), Sociale Verzekerings Bank en voor wat de KNIL betreft bij Bronbeek. Maar ook (de nieuwe) websites Oorlogslevens en Oorlogsverhalen zijn zeer de moeite waard.
De website Nederlands Militair Erfgoed geeft toegang tot 800.000 officiersnamen, bijna 8 duizend portretten, ruim 130 duizend tijdschriften, bijna 2.500 legerplaatsen, ruim 7 duizend oude drukken van legertijdschriften, duizend stukken muziek en in de namen van (nog maar) 2.446 dienstplichtigen.

Ontdek het verhaal van je voorouders

Dat is het motto van een dag die het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven samen met de interessegroep Stamboomonderzoek en Familiegeschiedenis van de HCC op zaterdag 19 november a.s. van 11.00-16.00 uur in het archief organiseert.

Wie zijn (familie)verleden wil uitzoeken en de daarbij gevonden gegevens op de computer wil vastleggen komt ruimschoots aan zijn trekken. Los van een ’s-middags door het archief georganiseerde lezing is er de hele dag een genealogische informatiemarkt waar doorlopend demonstraties worden gegeven van belangrijke websites en computerprogramma’s op het gebied van stamboomonderzoek, of wel genealogie. Aan de experts van een Helpdesk kunnen vragen worden gesteld hoe nu een onderzoek naar de familiegeschiedenis te beginnen of welke instanties, archieven of websites men daarvoor zou moeten bezoeken. Maar ook hoe een vastgelopen onderzoek weer kan worden opgestart. Kortom, een uitgelezen kans voor mensen die hun familiegeschiedenis willen gaan uitzoeken. Een verslavende hobby, aldus de organisatoren.

Informatiemarkt
Op de informatiemarkt geeft medeorganisator HCC!genealogie demonstraties van WieWasWie en Open Archieven, dé websites waar in de vorm van geïndexeerd en vaak ook gescande aktes van geboorte, huwelijk en overlijden uit de burgerlijke stand zijn te vinden. Daarnaast presenteert zij de genealogische computerprogramma’s Ancestor Tree Manager en HuMo-gen. Ook Plaatsengids.nl wordt door hen gedemonstreerd. Op de verschillende stands zullen op verzoek presentaties worden gegeven.

Aanwezige leveranciers van andere genealogische computerprogramma’s zijn: Aldfaer, Brother’s Keeper, GensDataPro, PRO-GEN, voor de Apple computers het programma Reunion en de vertegenwoordigers van de internationaal georiënteerde websites zoals FamilySearch (de website van de Mormonen), Geneanet en MyHeritage (twee organisaties waarop men eigen gegevens kan publiceren om zo een groter wereldwijd openbaar bereik te verkrijgen). Daarnaast zijn ook aanwezig organisaties als : DNAgezocht, Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, het Nederlandse College Heraldiek, de PRO-GEN Gebruikersgroep en GEM magazine (een blad voor beginnende genealogen). Tenslotte geven regionale verenigingen zoals HCC!zuidoostbrabant en NGV-Kempen en Peelland eveneens op deze dag acte de préséance.

Lezing om 14.00 uur: ‘Lieve Gijs, lieve ouders’

Uit de familiearchieven van de Brabantse adel door Klaasje Douma

De ‘Lieve Gijs’ uit de titel van deze lezing is Gijsbert de Jonge van Zwijnsbergen (1853-1929), die als elfjarig jongetje bij zijn oom en tante Van Hardenbroek logeerde en daar een aantal brieven van zijn moeder Susanne van Hardenbroek (1826-1886) ontving. Daarin informeerde zij naar zijn belevenissen en vertelde op haar beurt over de gebeurtenissen thuis.

Naast brieven van Gijs aan zijn moeder en vice versa, bespreekt Douma ook andere voorbeelden van documenten die te vinden zijn in familiearchieven. Naast deze en andere egodocumenten waarin personen iets van zichzelf blootgeven, bevatten familiearchieven vaak ook overlijdensberichten en huwelijksaankondigingen, liederen en gedichten ter gelegenheid van een feestelijke gebeurtenis, aantekeningen en documenten in verband met zowel huwelijken als begrafenissen, en recepten en huishoudelijke aantekeningen.

Tijdens de lezing wordt er gegrasduind in een aantal familiearchieven en komen zo voorbeelden tegen van de hiervoor genoemde documenten. Met behulp daarvan schetst Douma de levensstijl en dan vooral het familieleven van adellijke families in het Noord-Brabant van de negentiende eeuw.

Klik hier om in te schrijven voor deze lezing.