De jaarlijkse stamboomdag van de HCC! (de grootste computerclub van de Benelux) wordt dit jaar georganiseerd samen met het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) Tiel. De deuren van het archief aan het J.S. de Jongplein in Tiel staan op zaterdag 2 november van 11 tot 16 uur open voor iedereen die meer wil weten over stamboomonderzoek of familiegeschiedenis. De toegang is gratis. Het thema is dit jaar ‘Breng je Stamboom tot Leven’.
Familiegeschiedenis steeds populairder
Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in hun familiegeschiedenis. Dat kun je ook zien aan het toenemende aantal tv-programma’s, als DNA onbekend, Verborgen Verleden, Reis van je Genen, Eindelijk Thuis, Reis naar je roots, van eerdere datum Brieven onder Water, Spoorloos en sinds kort De Erfgenaam. Vaak gestelde vragen van beginnende onderzoekers zijn ‘ben ik van adel’ en ‘heb ik een familiewapen’. Volgens Cees Heystek, voorzitter van de interessegroep Stamboomonderzoek van HCC, is het antwoord op deze vragen meestal ‘nee’. “Lang niet iedereen is van adel, of stamt van een adellijke familie af, niet iedereen heeft een familiewapen. Maar iedereen is wel gerechtigd er een te hebben. Dat is een van die zaken die je leert wanneer je je in stamboomonderzoek of genealogie verdiept.” Maar ook waar informatie uit de burgerlijke stand en oude kerkarchieven is te vinden. Allemaal zaken om een stamboom tot leven te brengen.
Informatiemarkt
In het atrium van het RAR is een informatiemarkt te vinden. Organisaties zoals DNAgezocht, Geneanet, MyHeritage, Pro-GEN, de Indische Genealogische Vereniging, Family Search en de Nederlandse Kring van Joodse Genealogie bieden daar producten en diensten aan voor stamboomonderzoek. Vrijwilligers van HCC!genealogie verzorgen presentaties van bekende zoekwebsites voor stamboomonderzoek als WieWasWie, Open Archieven en de genealogische computerprogramma’s Aldfaer en GensDataPro.
In de studiezaal kunnen bezoekers bij een helpdesk die wordt bemensd door medewerkers van het RAR, HCC!genealogie en NGV Betuwe terecht met vragen over stamboomonderzoek.
Lezingen over minder bekende bronnen
Stamboomonderzoek begint met het verzamelen van namen en data van voorouders uit bronnen als de burgerlijke stand, kerkboeken en bevolkingsregisters. Archieven bewaren echter nog veel meer waardevolle stukken. En daarmee kan men een stamboom pas echt tot leven brengen. Tijdens de Genealogiedag geven medewerkers van het RAR een aantal lezingen om geïnteresseerden kennis te laten maken met wat minder voor de hand liggende bronnen als het kadaster, notariële akten en de archiefbibliotheek.
Rondleidingen en een workshop
Ook bestaat er de mogelijkheid om de depots van het archief te bezoeken. Een RAR-medewerker verzorgt die rondleiding en laat bijzondere stukken zien die daar worden bewaard. Verder kan men deelnemen aan een workshop over de geheimen van het lezen van oud schrift en is het mogelijk terug in de tijd reizen door jezelf in een prentbriefkaart te laten fotoshoppen.
Voor de lezingen, workshop of rondleidingen, dien men zich wel aan te melden: www.regionaalarchiefrivierenland.nl/genealogiedag
Regionaal Archief Rivierenland
Archief is van en voor iedereen! Ben je op zoek naar de geschiedenis van je familie, huis of stad? Het Regionaal Archief Rivierenland verzamelt en beheert historische informatie over en uit de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe en Zaltbommel en het Waterschap Rivierenland.