Breng je stamboom tot leven op de Genealogiedag

De jaarlijkse stamboomdag van de HCC! (de grootste computerclub van de Benelux) wordt dit jaar georganiseerd samen met het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) Tiel. De deuren van het archief aan het J.S. de Jongplein in Tiel staan op zaterdag 2 november van 11 tot 16 uur open voor iedereen die meer wil weten over stamboomonderzoek of familiegeschiedenis. De toegang is gratis. Het thema is dit jaar ‘Breng je Stamboom tot Leven’.

Familiegeschiedenis steeds populairder
Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in hun familiegeschiedenis. Dat kun je ook zien aan het toenemende aantal tv-programma’s, als DNA onbekend, Verborgen Verleden, Reis van je Genen, Eindelijk Thuis, Reis naar je roots, van eerdere datum Brieven onder Water, Spoorloos en sinds kort De Erfgenaam. Vaak gestelde vragen van beginnende onderzoekers zijn ‘ben ik van adel’ en ‘heb ik een familiewapen’. Volgens Cees Heystek, voorzitter van de interessegroep Stamboomonderzoek van HCC, is het antwoord op deze vragen meestal ‘nee’. “Lang niet iedereen is van adel, of stamt van een adellijke familie af, niet iedereen heeft een familiewapen. Maar iedereen is wel gerechtigd er een te hebben. Dat is een van die zaken die je leert wanneer je je in stamboomonderzoek of genealogie verdiept.” Maar ook waar informatie uit de burgerlijke stand en oude kerkarchieven is te vinden. Allemaal zaken om een stamboom tot leven te brengen.

Informatiemarkt
In het atrium van het RAR is een informatiemarkt te vinden. Organisaties zoals DNAgezocht, Geneanet, MyHeritage, Pro-GEN, de Indische Genealogische Vereniging, Family Search en de Nederlandse Kring van Joodse Genealogie bieden daar producten en diensten aan voor stamboomonderzoek. Vrijwilligers van HCC!genealogie verzorgen presentaties van bekende zoekwebsites voor stamboomonderzoek als WieWasWie, Open Archieven en de genealogische computerprogramma’s Aldfaer en GensDataPro.
In de studiezaal kunnen bezoekers bij een helpdesk die wordt bemensd door medewerkers van het RAR, HCC!genealogie en NGV Betuwe terecht met vragen over stamboomonderzoek.

Lezingen over minder bekende bronnen
Stamboomonderzoek begint met het verzamelen van namen en data van voorouders uit bronnen als de burgerlijke stand, kerkboeken en bevolkingsregisters. Archieven bewaren echter nog veel meer waardevolle stukken. En daarmee kan men een stamboom pas echt tot leven brengen. Tijdens de Genealogiedag geven medewerkers van het RAR een aantal lezingen om geïnteresseerden kennis te laten maken met wat minder voor de hand liggende bronnen als het kadaster, notariële akten en de archiefbibliotheek.

Rondleidingen en een workshop
Ook bestaat er de mogelijkheid om de depots van het archief te bezoeken. Een RAR-medewerker verzorgt die rondleiding en laat bijzondere stukken zien die daar worden bewaard. Verder kan men deelnemen aan een workshop over de geheimen van het lezen van oud schrift en is het mogelijk terug in de tijd reizen door jezelf in een prentbriefkaart te laten fotoshoppen.

Voor de lezingen, workshop of rondleidingen, dien men zich wel aan te melden: www.regionaalarchiefrivierenland.nl/genealogiedag

Regionaal Archief Rivierenland
Archief is van en voor iedereen! Ben je op zoek naar de geschiedenis van je familie, huis of stad? Het Regionaal Archief Rivierenland verzamelt en beheert historische informatie over en uit de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe en Zaltbommel en het Waterschap Rivierenland.

Familiedetective bij stamboomonderzoekers

Dé familiedetective van Nederland, Els Leijs van Leijs & Partners in Bussum geeft op zaterdag 28 september a.s. in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt een gratis toegankelijke presentatie. Zij zal dan familie zoeken op basis van DNA en het doen van onderzoek in archieven behandelen. Aanvang 11 uur.

Leijs herenigt al 30 jaar families, met een specialisme in het opsporen van biologische vaders. Met een combinatie van out-of-the-box denken en een sterke analytische blik, heeft Els al vele honderden families kunnen herenigen. Sinds 2014 zoekt zij ook voor mensen die helemaal niets weten. Dat doet ze via DNA.
Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in hun familiegeschiedenis. En typische zaken die je stamboom tot leven brengen zijn onder andere tv-programma’s als DNA onbekend, Verborgen Verleden, Spoorloos, De Erfgenaam, De Reis van je Genen, Eindelijk Thuis, Reis naar je roots en van eerdere datum Brieven onder Water. 

Iedereen erft 50% DNA van zijn vader en 50% DNA van zijn moeder, die beiden ook weer de helft van hun vader en moeder hebben gekregen. Dit betekent dat iedereen ongeveer 25% DNA van alle vier de grootouders heeft, en van elk van hun ouders weer 12,5%, enzovoorts. Je hebt dus het DNA van heel veel voorouders. Maar vaak heeft zo’n voorouder wel honderd nakomelingen. En al deze nakomelingen hebben ook een deel DNA van diezelfde voorouder. Hierdoor deel je vaak ook een stuk van dit DNA met nakomelingen van deze voorouder. Je neven, nichten, ooms, tantes, maar ook achter- en achter- achterneven.

Apps
Genealogie, de studie van familiegeschiedenis, heeft de afgelopen decennia een enorme transformatie ondergaan. Waar het vroeger een tijdrovende en vaak frustrerende bezigheid was, ondersteund door het fysiek raadplegen van documenten en handgeschreven kerkboeken, is het nu een digitaal gedreven hobby die door miljoenen mensen wereldwijd wordt beoefend. Genealogische computerprogramma’s spelen hierbij een cruciale rol, maar de opkomst van mobiele Apps heeft ook hier een nieuwe dimensie toegevoegd aan deze fascinerende wereld.

Een van de grootste voordelen van genealogische Apps is de toegankelijkheid. Waar je ook bent, je hebt altijd toegang tot je stamboom en alle gerelateerde gegevens. Dit betekent dat je tijdens een bezoek aan een archief of bibliotheek direct informatie kunt toevoegen aan je digitale stamboom zonder dat je hoeft te wachten tot je thuis bent. Ook tijdens familiebezoeken kun je direct informatie verzamelen en verwerken, wat de efficiëntie en nauwkeurigheid van je onderzoek ten goede komt.
Veel genealogische Apps synchroniseren automatisch met hun desktop- of webgebaseerde tegenhangers. Dit zorgt ervoor dat alle informatie up-to-date blijft, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Bovendien biedt dit een extra laag van gegevensbescherming. Als je telefoon kwijtraakt of kapot gaat, zijn je gegevens veilig opgeslagen in de Cloud en kun je ze eenvoudig herstellen.

John Glaser, secretaris van HCC!genealogie, geeft een presentatie over genealogische Apps. Hij behandelt die vanuit de App-matrix op de website van de stamboomonderzoekers en toont de mogelijkheden ervan. (https://genealogie.hcc.nl/downloads/matrixen/227-appmatrix-android-en-ios/file.html) Apart wordt aandacht geschonken aan de Android app van Family Gem.
Meestal is de navigatie over de stamboom grafisch en bij een aantal worden de gegevens in waaiervorm weergegeven. Alles ziet er verrassend goed uit, ondanks dat de Apps bedoeld zijn voor een telefoon (iOS of Android), tablet of Chromebook.

Het voordeel van Apps is bovendien dat je niet persé een programma hoeft te hebben dat ook Apps levert. Programma’s als Aldfaer, GensDataPro, Brother’s Keeper, AncestorTreeManager en PRO-GEN beschikken (nog) niet over een App.

Vanuit nagenoeg ieder genealogisch computerprogramma is een zogenaamde Gedcom-file te genereren. Daarmee zijn niet alleen alle gegevens in een ander programma in te lezen maar ook in een App.

Moderne genealogische apps zijn ontworpen met de gebruiker in gedachten. Ze bieden intuïtieve interfaces en interactieve functies zoals het scannen van documenten en het toevoegen van foto’s direct vanaf je mobiele apparaat. Deze gebruiksvriendelijkheid maakt het gemakkelijker voor mensen van alle leeftijden om zich met genealogie bezig te houden, inclusief jongere generaties die meer gewend zijn aan mobiele technologieën.

Digitaliseren van oude negatieven en dia’s

Heel veel mensen hebben ze nog, negatieven en dia’s. Die zijn op leeftijd en door de komst van de digitale fotografie wel wat in de vergetelheid geraakt. Dat is jammer, want tussen die oude films, negatieven en dia’s kunnen zich prachtige opnamen bevinden, die om uiteenlopende redenen gekoesterd moeten worden. Bijvoorbeeld van een belangrijke gebeurtenis in de familie, of van een bijzondere reis. Maar ook vanuit historisch perspectief kan het interessant zijn om oude opnamen erbij te pakken, om weer eens dingen te laten zien die inmiddels zijn verdwenen.

Er zijn uiteenlopende redenen om negatieven of dia’s te digitaliseren. Maar, héél belangrijk, ook omdat films na verloop van jaren -hard- in kwaliteit achteruit kunnen gaan. Het filmoppervlak breekt af door milieu invloeden, al of niet door minder goede omstandigheden waarin films zijn bewaard. Voordat ze compleet onbruikbaar worden, is het verstandig om films nog tijdig te redden door ze te digitaliseren.

Wessel Sijl gaat met voorbeelden in op het afbraakproces en legt uit op welke wijzen negatieven en dia’s kunnen worden gedigitaliseerd: met eenvoudige en betaalbare manieren tot aan sophisticated en professionele werkwijzen.

Tijdens de presentatie wordt uitgelegd hoe gedigitaliseerde opnamen kunnen worden opgelapt, zoals het verwijderen van kleurzwemen die als gevolg van veroudering van de films zijn ontstaan, het verbeteren van de scherpte en de dekking, en nog wat andere nuttige zaken. En uiteraard kunnen de opnamen nog verder naar smaak worden opgeknapt met digitale technieken. Het resultaat kan veelal zelfs beter worden dan de oorspronkelijke analoge resultaten.

De mogelijkheden van Geneanet
In de middag geeft Wim Deckers een update over de mogelijkheden van Geneanet. Met een gratis account kan men daar een stamboom aanmaken. Mensen die gebruik maken van een genealogisch computerprogramma kunnen hun gegevens uploaden naar Geneanet. Die worden dan omgezet in een stamboom die op verschillende manieren kan worden afgebeeld. Bijkomend voordeel is dat de zo geproduceerde stamboom automatisch gecontroleerd is op fouten. Daarnaast beschikt deze website ook over de mogelijkheid om te zoeken naar mogelijke familieleden en om in contact komen met andere leden van Geneanet.

Via het zaad van Karbaat naar de onbekende soldaat

Dat is de titel van een voordracht die Robert Philippo, genealoog, geneticus en historicus geeft in de middag (aanvang 13.30 uur) van de eerstvolgende bijeenkomst van de interessegroep Stamboomonderzoek van de HCC. Die bijeenkomst wordt gehouden op 24 februari a.s. in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum De Bilt.

Het is een spannend onderzoekverhaal naar een onbekende vader twee eeuwen geleden. Een avontuurlijke rollercoaster door de tijd, met de nodige verrassingen in stamboomonderzoek, met DNA- matches (zowel Y-DNA en Au-DNA) en de avonturen van de Bataafse Artillerie.

Het komt voor dat mensen die hun familiegeschiedenis onderzoeken op een gegeven moment op een dood spoor belanden. Dat kan omdat er gewoonweg geen gegevens meer voor handen zijn of bijvoorbeeld door brand of oorlogsgeweld verloren zijn gegaan. Maar het gebeurt ook wel dat er zich onverhoopt kansen voordoen die het mogelijk maken om toch verder te onderzoeken. Ook in dit verhaal blijken er vele hulpmiddelen de sleutels tot de oplossing te zijn, zoals een voorvader met een veranderde achternaam, of met DNA van veel mensen die opeens matchen via een onbekende voorvader, maar ook de militaire geschiedenis die de route naar het garnizoen van de onbekende soldaat aangeeft. En dan, als je als genealoog alles op een rijtje zet en opeens blijkt dat je een mogelijke oplossing hebt dan komt dat Eureka gevoel.

De mogelijkheden van FamilySearch
Yvonne Bosch geeft ’s-morgens een presentatie over de mogelijkheden van deze site FamilySearch die wordt beheerd door de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, bij ons beter bekend als de Mormonen. FamilySearch is een internationale organisatie zonder winstoogmerk die geïnteresseerden wil helpen met het ontdekken en uitzoeken van de familiegeschiedenis.

Naast de FamilySearch Stamboom dat maar liefst 1,2 miljard voorouders bevat beschikken zij ook over een gigantische hoeveelheid van ‘verfilmde en/of gescande’ akten (kerkelijke doop, trouw en begraafregisters).
Zijn de (burgerlijke stand) bronnen op de Nederlandse websites WieWasWie en OpenArchieven niet meer toereikend, dan is de gratis site van FamilySearch mogelijk dé oplossing voor het achterhalen van de nodige officiële documenten.

Mobiele stamboom

Op de 16e stamboomdag die HCC!genealogie a.s. zaterdag 4 november van 10:00 uur tot 16:00 uur organiseert in en met medewerking van het Regionaal Archief Alkmaar gaat het om een bijzondere dag vol stamboomontdekkingen.

Een van de taken die HCC!genealogie zich geeft gesteld is het informeren van haar leden en andere geïnteresseerden over genealogische computerprogramma’s. Als aanvulling op die programma’s zien we nu de eerste leveranciers die een App hebben ontwikkeld. Daarmee wordt iemands stamboom mobiel, uiterst handig wanneer men zich in een archief bevindt en met behulp van die App even de eigen gegevens op juistheid of compleetheid wil raadplegen.

John Glaser, secretaris van HCC!genealogie, geeft een presentatie over genealogische Apps. Hij behandelt de Apps uit de app-matrix op de HCC!genealogie website () en toont de mogelijkheden ervan. Meestal is de navigatie over de stamboom grafisch en bij een aantal worden de gegevens in waaiervorm weergegeven. Alles ziet er verrassend goed uit, ondanks dat de Apps bedoeld zijn voor een telefoon of tablet. Grote vraag blijft altijd: Wat is het nut is van zo’n app?

Daarnaast demonstreert HCC!genealogie de websites WieWasWie, Open Archieven, Ancestor Tree Manager, HuMo-gen en Plaatsengids.nl.

De leveranciers van genealogische computerprogramma’s Aldfaer, Brother’s Keeper, GensDataPro, PRO-GEN, Apple Reunion en de vertegenwoordigers van de internationaal georiënteerde websites FamilySearch, Geneanet en MyHeritage geven eveneens acte de préséance.

Joodse stamboomonderzoekers haken af

Dit jaar organiseert de interessegroep stamboomonderzoek, HCC!genealogie, voor de 16e keer haar landelijke stamboomdag. Voor dit jaar is die gepland op zaterdag 4 november van 10:00 uur tot 16:00 uur in het Regionaal Archief Alkmaar (Bergerweg 1, 1815 AC).

Een onderdeel van deze dag is de Genealogische Markt. Daar worden diverse presentaties gegeven, zijn makers van computerprogramma’s voor het vastleggen van stamboomgegevens aanwezig, evenals regionale en nationale verenigingen.

Zo zou ook de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie (NKvJG) acte de presence geven. Het bestuur van deze vereniging heeft laten weten dat zij geen actieve bijdrage kan leveren aan HCC!genealogiedag dit jaar.

“Het bleek moeilijk om vrijwilligers te vinden voor deze dag en de vrijwilligers die we uiteindelijk beschikbaar hadden, hebben aangegeven dat zij zich vanwege de situatie rond de oorlog tussen Israël en Hamas niet voldoende veilig voelen om namens onze vereniging in het openbaar op te treden”, aldus een verklaring van de NKvJG. Eraan toevoegend: “Het is triest om te constateren dat deze oorlog ook zijn weerslag heeft op de Joodse gemeenschap in Nederland en hier tot angst leidt”.

Hoewel het bestuur van HCC!genealogie dit besluit betreurt, heeft het alle begrip voor dit besluit. Het hoopt dat de kring op een volgende HCC!genealogiedag weer aanwezig is. HCC!genealogie zal nu zelf de informatie over Joodse genealogie en de bronnen daarvan delen.

Ontdek uw verleden op de stamboomdag 2023 in Alkmaar

Heeft u zich ooit afgevraagd waar uw familie vandaan komt? Wie uw voorouders waren en wat voor verhalen er schuilen in het verleden van uw familie? Of zoekt u naar een manier om uw familiegeschiedenis tot leven te brengen?

Er is een stijgende interesse in familiegeschiedenis merkbaar. Natuurlijk helpen tv-programma’s als Verborgen Verleden, Spoorloos, DNA Onbekend, De Erfgenaam, De Reis van je Genen, Eindelijk Thuis, Reis naar je roots en van eerdere datum Brieven onder Water daarbij. 

Om te weten te komen hoe de familiegeschiedenis in kaart is te brengen organiseert HCC!genealogie dit jaar voor de 16e keer haar stamboomdag. Op zaterdag 4 november van 10:00 uur tot 16:00 uur kan men terecht bij het Regionaal Archief Alkmaar (Bergerweg 1, 1815 AC) voor een bijzondere dag vol stamboomontdekkingen.

HCC!genealogie en het Regionaal Archief Alkmaar slaan de handen ineen om een dag te organiseren voor iedereen die geïnteresseerd is in zijn of haar stamboom of familiegeschiedenis. Of men nu een doorgewinterde stamboomonderzoeker is of net begint of wil beginnen aan een zoektocht naar de voorouders, deze dag biedt voor elk niveau talloze interessante activiteiten.

Het Regionaal Archief Alkmaar presenteert zichzelf op deze dag met een tweetal lezingen en interessante rondleidingen door hun schatkamer vol historische documenten en archieven. Een unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen van dit archief en te zien hoe zij hun collecties bewaren en beheren.Daarnaast kunnen bezoekers zich onderdompelen in de wereld van het stamboomonderzoek tijdens de genealogische markt. Hier presenteren de makers van de meest bekende computerprogramma’s en websites zich om de bezoeker te informeren over de nieuwste ontwikkelingen en geven daarbij handige tips. Die programma’s zijn nodig om de gevonden gegevens vast te leggen. Of men nu werkt met een geavanceerd genealogisch computerprogramma of juist net begint met een digitale zoektocht, deze markt zal zeker inspireren.Voor bezoekers die behoefte hebben aan persoonlijk advies of specifieke vragen willen stellen over het eigen onderzoek, is er een helpdesk aanwezig. Medewerkers van het archief, ervaren adviseurs en vertegenwoordigers van regionale verenigingen staan klaar om iedereen verder te helpen en te ondersteunen bij het uitzoeken van de familiegeschiedenis.Het Regionaal Archief Alkmaar biedt een goede omgeving voor deze boeiende dag. Met de volledige studiezaal op de begane grond beschikbaar, kan men in alle rust en comfort genieten van de activiteiten en de zoektocht naar de voorouders voortzetten.Kortom, de HCC!genealogiedag 2023 belooft een interessante gebeurtenis te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in genealogie en zijn of haar familiegeschiedenis wil ontdekken. Een kans om meer te leren over het verleden van de familie, om nieuwe contacten te leggen met mede-genealogen en te genieten van een dag vol historische ontdekkingen.

Presentaties
Mariëlle Hageman van het archief zal een lezing verzorgen over namen en verhalen van talloze immigranten uit het verleden: mensen die naar de regio kwamen op zoek naar een beter bestaan, naar werk of meer vrijheid. In ‘Immigranten van toen’ gaat ze naar hen op zoek en zet ze letterlijk en figuurlijk op de kaart. Eerst naar immigranten in Alkmaar in de zeventiende en achttiende eeuw, en vervolgens verder in de tijd en in de regio, van Texel tot en met Castricum. Hageman vertelt over het project, de bronnen waarin de migranten voorkomen en de moeilijkheden die zich bij een dergelijk onderzoek kunnen voordoen.Historicus Jan van Baar, tot zijn pensionering verbonden aan het Regionaal Archief, geeft een korte lezing over zijn onderzoek naar Joods Alkmaar. In 2020 verscheen zijn boek ‘De Familie Drukker en de tragiek van joods Alkmaar’ en in september 2023 het boek ‘De vervolging van joods Alkmaar’, waarin hij de levens beschrijft van de joodse Alkmaarders die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. Hij gaat verder in op de bronnen die hij tijdens zijn onderzoek heeft gebruikt en waar hij tegenaan liep bij het reconstrueren van de verhalen van joods Alkmaar.

Gilbert Staepels uit België is als vrijwilliger al jaren werkzaam voor FamilySearch Support voor de Nederlandstalige regio. Hij begon in het midden van de jaren 80 van vorige eeuw met het samenstellen van zijn familiegeschiedenis. Eerst enkel op papier, later met behulp van PAF (Personal Ancestral File). Vanaf het ogenblik dat FamilySearch beschikbaar kwam is hij dat platform gaan gebruiken.
In zijn lezing gaat Staepels in op het doel van FamilySearch, waarbij een aantal feiten en statistische gegevens zullen worden toegelicht. Daarnaast zal hij in gaan op een aantal weinig bekende mogelijkheden van de FamilySearch (https://www.familysearch.org/nl/) website.John Glaser, secretaris van HCC!genealogie, geeft een presentatie over genealogische Apps. Een aantal genealogische programma’s en websites hebben sinds kort ook een App (Android- of iOS). Hij behandelt de Apps uit de app-matrix op de HCC!genealogie website (https://genealogie.hcc.nl/downloads/matrixen/227-appmatrix-android-en-ios/file.html) en toont de mogelijkheden ervan. Meestal is de navigatie over de stamboom grafisch en bij een aantal worden de gegevens in waaiervorm weergegeven. Alles ziet er verrassend goed uit, ondanks dat de Apps bedoeld zijn voor een telefoon of tablet. Grote vraag blijft altijd: Wat is het nut is van zo’n app?

Deelnemers genealogische markt
HCC!genealogie met demonstraties van WieWasWie, Open Archieven, Ancestor Tree Manager, HuMo-gen en Plaatsengids.nl. Regionale verenigingen zoals NGV-Noorholland Noord. De leveranciers van genealogische computerprogramma’s Aldfaer, Brother’s Keeper, GensDataPro, PRO-GEN, voor de Apple Reunion en de vertegenwoordigers van de internationaal georiënteerde websites FamilySearch, Geneanet en MyHeritage. Daarnaast doen ook mee DNAgezocht, GEM Magazine en de PRO-GEN Gebruikersgroep.

Nu eens geen stamvaders, maar stammoeders

Er is een stijgende interesse in familiegeschiedenis merkbaar. Natuurlijk helpen tv-programma’s als Verborgen Verleden, Spoorloos, DNA Onbekend, De Erfgenaam, De Reis van je Genen, Eindelijk Thuis en van eerdere datum Brieven onder Water daarbij.

Vaak gaat het over mannen, over vaders wanneer men het heeft over de familie-historie en dus de stamboom van een familie. Alleen bij de Joden zijn vrouwen, met name moeders belangrijker. Wat betreft de afstamming is zij immers de enige zekere factor, zo redeneert men.

Voor de stamboomonderzoekers van HCC!genealogie reden om zich op zaterdag 30 september a.s. in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum De Bilt met een tweetal lezingen nu eens geheel op vrouwen -op de zogenaamde matriarchale lijn- te richten. Deze gratis bijeenkomst is voor iedere geinteresseerde toegankelijk.

Om 11 uur trapt Carla van Beers af met een lezing over de Matria-Cirkel, waar zij een boek over schreef. In de Matria-Cirkel heeft iedere generatie een eigen kring. De stamboom technische ordening begint hier niet bij een stamvader, maar gaat uit van de moederstam en matrilineaire lijnen. Zo kan de horizon van onderzoek naar de familiegeschiedenis worden verbreed en wordt voorouderonderzoek inclusiever.

Beers beschrijft een genealogische zoektocht die veertien generaties omvat en introduceert de Matria-Cirkel als instrument om het uitgebreide spectrum van moeders en dochters zichtbaar te maken. Door de vrouwen en hun familie in kaart te brengen is het voorouderonderzoek geen mannelijke aangelegenheid meer.
Aan de hand van voorbeelden wordt gepresenteerd hoe de Matria-Cirkel is toe te passen.

In de middag geeft Suze Zijlstra een lezing met als titel ‘De Voormoeders. Een verborgen Nederlands-Indische familiegeschiedenis’.

De geschiedenis van de VOC is vaak gericht op de Europese mannen die bij de VOC in dienst waren. De voor de geschiedenis van cruciaal belang zijnde (veelal slaafgemaakte) Aziatische vrouwen en hun Europees-Aziatische nakomelingen kwamen veel minder ter sprake. Zijlstra heeft de complexiteit van het koloniale verleden in Nederlands-Indië op een indringende wijze toegankelijk gemaakt voor een nieuwe generatie.

In De Voormoeders volgt zij het leven van Aziatische en Euraziatische vrouwen in haar familie, van de 18e-eeuwse VOC-vestiging Makassar op het eiland Sulawesi, via de suikerplantages van Oost-Java, tot en met de migratie van haar oma’s gezin naar Nederland.

Ontdek uw Familiegeschiedenis door Stamboomonderzoek

Er is een stijgende interesse in familiegeschiedenis merkbaar. Dat wordt vast ook veroorzaakt door tv-programma’s als Verborgen Verleden, Spoorloos, DNA Onbekend, De Reis van je Genen, Eindelijk Thuis en van eerdere datum Brieven onder Water. Iedereen kan zo’n onderzoek beginnen, de vraag is echter hoe?

Om daar antwoord op te geven zijn John Glaser en Cor van Rooij, stamboomonderzoekers van HCC!, de grootste computerclub van de Benelux, op maandag 18 september 2023 van 19:30 tot 22:00 aanwezig in De Brug in Amersfoort (Schuilenburgerweg 2). De toegang is gratis. Aan de hand van voorbeelden en het bezoeken van relevante websites kunnen zij alles vertellen over hoe je een onderzoek naar de geschiedenis van je familie kunt beginnen.

Glaser legt uit dat er voor iemand die geïnteresseerd is in zijn of haar familie digitaal het nodige valt uit te zoeken. Ook kan hij antwoord geven op de vraag hoe nu een onderzoek naar de familiegeschiedenis te beginnen of welke instanties, archieven of websites men daarvoor zou moeten bezoeken en raadplegen. Soms moet en kan een vastgelopen onderzoek weer worden vlotgetrokken. Kortom, een uitgelezen kans voor mensen die hun familiegeschiedenis eens willen gaan uitzoeken. Een leerzame bijeenkomst en een goede gelegenheid om mede geïnteresseerden te ontmoeten en de passie voor familiehistorie te delen. HCC!genealogie helpt geïnteresseerden op weg in hun zoektocht naar hun familiegeschiedenis. Of men nu net begint of al ervaring heeft met stamboomonderzoek, zij biedt een schat aan informatie en expertise om iedere geïnteresseerde verder op weg te helpen.

Er wordt niet alleen aandacht besteedt aan het effectief zoeken naar genealogische gegevens op internet, maar ook hoe je die gevonden en verzamelde gegevens kunt vastleggen en beheren. Dat gebeurt met behulp van speciale computerprogramma’s zoals Aldfaer en GensDataPro. Cor van Rooij laat juist programma’s zien die draaien op Apple computers, zoals Reunion en Family Tree Maker.

Tot slot kan een DNA-test in een genealogisch onderzoek bijdragen aan het begrijpen van iemands afkomst.


Hoe portretfoto’s genealogisch te benaderen

Op zaterdag 3 juni a.s. kunnen mensen die geïnteresseerd zijn in familiegeschiedenis weer terecht bij HCC!genealogie die op die datum in De Bilt weer een Landelijke Bijeenkomst organiseert. Er worden een tweetal presentaties gegeven.

Computerprogramma voor het opslaan van stamboomgegevens
’s-Ochtends om 11 uur trapt Jacqueline Hofland-Poot af met een presentatie over het genealogische computerprogramma GensDataPro. Wil je gegevens over je stamboom makkelijk kunnen terugvinden en bewerken is de hulp van een computer en een speciaal programma daarbij onontbeerlijk. GensDataPro is zo’n programma.
Hofland-Poot is een autoriteit op dit terrein. Zij geeft cursussen en schrijft boeken over GensDataPro.

De presentatie zal gaan over het verfraaien van een stamboom met foto’s en documenten. Ook het toevoegen van bronnen komt uitgebreid aan de orde. Bronnen die -als ze al beschikbaar zijn- zijn te vinden bij websites als WieWasWie en bij Open Archieven. Daar zijn scans van de akten (van geboorte, huwelijk en overlijden) te downloaden. Deze aktes, bronnen dus, vormen de bewijslast en dienen aan de stamboom te worden toegevoegd.

Analyseren van portretfoto’s
In de middag zal Peter Eyckerman een presentatie verzorgen hoe portretfoto’s genealogisch moeten worden benaderd. Of wel hoe je een foto of een fotoalbum in een genealogisch kader analyseert. Wat je kan doen met de informatie die die analyse oplevert, om tot meer achtergrond of identificatie te komen. Aan de hand van voorbeelden laat hij zien wat er mogelijk is om vanuit een foto met een naam, of zonder naam, te komen tot (bevestiging van) identificatie en tot meer informatie over de persoon op de foto. Niet geheel onbelangrijk, op de meeste familiefoto’s ontbreekt informatie over wie er allemaal op staan afgebeeld. Methoden en technieken die daarvoor zijn te gebruiken, zoals het dateren en analyseren van foto’s en fotoalbums, het identificeren van personen en online zoektechnieken en genealogisch onderzoek, komen aan de orde.

Peter Eyckerman is professioneel genealoog gespecialiseerd in analyse en identificatie van portretfoto’s. Hij schrijft columns over familiefoto’s in Vlaamse Stam, het tijdschrift van Familiekunde Vlaanderen, en in Gen.magazine van het CBG, Centrum voor familiegeschiedenis.