Mobiele stamboom

Op de 16e stamboomdag die HCC!genealogie a.s. zaterdag 4 november van 10:00 uur tot 16:00 uur organiseert in en met medewerking van het Regionaal Archief Alkmaar gaat het om een bijzondere dag vol stamboomontdekkingen.

Een van de taken die HCC!genealogie zich geeft gesteld is het informeren van haar leden en andere geïnteresseerden over genealogische computerprogramma’s. Als aanvulling op die programma’s zien we nu de eerste leveranciers die een App hebben ontwikkeld. Daarmee wordt iemands stamboom mobiel, uiterst handig wanneer men zich in een archief bevindt en met behulp van die App even de eigen gegevens op juistheid of compleetheid wil raadplegen.

John Glaser, secretaris van HCC!genealogie, geeft een presentatie over genealogische Apps. Hij behandelt de Apps uit de app-matrix op de HCC!genealogie website () en toont de mogelijkheden ervan. Meestal is de navigatie over de stamboom grafisch en bij een aantal worden de gegevens in waaiervorm weergegeven. Alles ziet er verrassend goed uit, ondanks dat de Apps bedoeld zijn voor een telefoon of tablet. Grote vraag blijft altijd: Wat is het nut is van zo’n app?

Daarnaast demonstreert HCC!genealogie de websites WieWasWie, Open Archieven, Ancestor Tree Manager, HuMo-gen en Plaatsengids.nl.

De leveranciers van genealogische computerprogramma’s Aldfaer, Brother’s Keeper, GensDataPro, PRO-GEN, Apple Reunion en de vertegenwoordigers van de internationaal georiënteerde websites FamilySearch, Geneanet en MyHeritage geven eveneens acte de préséance.