Via het zaad van Karbaat naar de onbekende soldaat

Dat is de titel van een voordracht die Robert Philippo, genealoog, geneticus en historicus geeft in de middag (aanvang 13.30 uur) van de eerstvolgende bijeenkomst van de interessegroep Stamboomonderzoek van de HCC. Die bijeenkomst wordt gehouden op 24 februari a.s. in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum De Bilt.

Het is een spannend onderzoekverhaal naar een onbekende vader twee eeuwen geleden. Een avontuurlijke rollercoaster door de tijd, met de nodige verrassingen in stamboomonderzoek, met DNA- matches (zowel Y-DNA en Au-DNA) en de avonturen van de Bataafse Artillerie.

Het komt voor dat mensen die hun familiegeschiedenis onderzoeken op een gegeven moment op een dood spoor belanden. Dat kan omdat er gewoonweg geen gegevens meer voor handen zijn of bijvoorbeeld door brand of oorlogsgeweld verloren zijn gegaan. Maar het gebeurt ook wel dat er zich onverhoopt kansen voordoen die het mogelijk maken om toch verder te onderzoeken. Ook in dit verhaal blijken er vele hulpmiddelen de sleutels tot de oplossing te zijn, zoals een voorvader met een veranderde achternaam, of met DNA van veel mensen die opeens matchen via een onbekende voorvader, maar ook de militaire geschiedenis die de route naar het garnizoen van de onbekende soldaat aangeeft. En dan, als je als genealoog alles op een rijtje zet en opeens blijkt dat je een mogelijke oplossing hebt dan komt dat Eureka gevoel.

De mogelijkheden van FamilySearch
Yvonne Bosch geeft ’s-morgens een presentatie over de mogelijkheden van deze site FamilySearch die wordt beheerd door de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, bij ons beter bekend als de Mormonen. FamilySearch is een internationale organisatie zonder winstoogmerk die geïnteresseerden wil helpen met het ontdekken en uitzoeken van de familiegeschiedenis.

Naast de FamilySearch Stamboom dat maar liefst 1,2 miljard voorouders bevat beschikken zij ook over een gigantische hoeveelheid van ‘verfilmde en/of gescande’ akten (kerkelijke doop, trouw en begraafregisters).
Zijn de (burgerlijke stand) bronnen op de Nederlandse websites WieWasWie en OpenArchieven niet meer toereikend, dan is de gratis site van FamilySearch mogelijk dé oplossing voor het achterhalen van de nodige officiële documenten.

Deze gratis toegankelijke bijeenkomst op zaterdag 24 februari 2024 zal worden gehouden in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt, aanvang 11 uur..