Ontdek uw verleden op de stamboomdag 2023 in Alkmaar

Heeft u zich ooit afgevraagd waar uw familie vandaan komt? Wie uw voorouders waren en wat voor verhalen er schuilen in het verleden van uw familie? Of zoekt u naar een manier om uw familiegeschiedenis tot leven te brengen?

Er is een stijgende interesse in familiegeschiedenis merkbaar. Natuurlijk helpen tv-programma’s als Verborgen Verleden, Spoorloos, DNA Onbekend, De Erfgenaam, De Reis van je Genen, Eindelijk Thuis, Reis naar je roots en van eerdere datum Brieven onder Water daarbij. 

Om te weten te komen hoe de familiegeschiedenis in kaart is te brengen organiseert HCC!genealogie dit jaar voor de 16e keer haar stamboomdag. Op zaterdag 4 november van 10:00 uur tot 16:00 uur kan men terecht bij het Regionaal Archief Alkmaar (Bergerweg 1, 1815 AC) voor een bijzondere dag vol stamboomontdekkingen.

HCC!genealogie en het Regionaal Archief Alkmaar slaan de handen ineen om een dag te organiseren voor iedereen die geïnteresseerd is in zijn of haar stamboom of familiegeschiedenis. Of men nu een doorgewinterde stamboomonderzoeker is of net begint of wil beginnen aan een zoektocht naar de voorouders, deze dag biedt voor elk niveau talloze interessante activiteiten.

Het Regionaal Archief Alkmaar presenteert zichzelf op deze dag met een tweetal lezingen en interessante rondleidingen door hun schatkamer vol historische documenten en archieven. Een unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen van dit archief en te zien hoe zij hun collecties bewaren en beheren.Daarnaast kunnen bezoekers zich onderdompelen in de wereld van het stamboomonderzoek tijdens de genealogische markt. Hier presenteren de makers van de meest bekende computerprogramma’s en websites zich om de bezoeker te informeren over de nieuwste ontwikkelingen en geven daarbij handige tips. Die programma’s zijn nodig om de gevonden gegevens vast te leggen. Of men nu werkt met een geavanceerd genealogisch computerprogramma of juist net begint met een digitale zoektocht, deze markt zal zeker inspireren.Voor bezoekers die behoefte hebben aan persoonlijk advies of specifieke vragen willen stellen over het eigen onderzoek, is er een helpdesk aanwezig. Medewerkers van het archief, ervaren adviseurs en vertegenwoordigers van regionale verenigingen staan klaar om iedereen verder te helpen en te ondersteunen bij het uitzoeken van de familiegeschiedenis.Het Regionaal Archief Alkmaar biedt een goede omgeving voor deze boeiende dag. Met de volledige studiezaal op de begane grond beschikbaar, kan men in alle rust en comfort genieten van de activiteiten en de zoektocht naar de voorouders voortzetten.Kortom, de HCC!genealogiedag 2023 belooft een interessante gebeurtenis te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in genealogie en zijn of haar familiegeschiedenis wil ontdekken. Een kans om meer te leren over het verleden van de familie, om nieuwe contacten te leggen met mede-genealogen en te genieten van een dag vol historische ontdekkingen.

Presentaties
Mariëlle Hageman van het archief zal een lezing verzorgen over namen en verhalen van talloze immigranten uit het verleden: mensen die naar de regio kwamen op zoek naar een beter bestaan, naar werk of meer vrijheid. In ‘Immigranten van toen’ gaat ze naar hen op zoek en zet ze letterlijk en figuurlijk op de kaart. Eerst naar immigranten in Alkmaar in de zeventiende en achttiende eeuw, en vervolgens verder in de tijd en in de regio, van Texel tot en met Castricum. Hageman vertelt over het project, de bronnen waarin de migranten voorkomen en de moeilijkheden die zich bij een dergelijk onderzoek kunnen voordoen.Historicus Jan van Baar, tot zijn pensionering verbonden aan het Regionaal Archief, geeft een korte lezing over zijn onderzoek naar Joods Alkmaar. In 2020 verscheen zijn boek ‘De Familie Drukker en de tragiek van joods Alkmaar’ en in september 2023 het boek ‘De vervolging van joods Alkmaar’, waarin hij de levens beschrijft van de joodse Alkmaarders die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. Hij gaat verder in op de bronnen die hij tijdens zijn onderzoek heeft gebruikt en waar hij tegenaan liep bij het reconstrueren van de verhalen van joods Alkmaar.

Gilbert Staepels uit België is als vrijwilliger al jaren werkzaam voor FamilySearch Support voor de Nederlandstalige regio. Hij begon in het midden van de jaren 80 van vorige eeuw met het samenstellen van zijn familiegeschiedenis. Eerst enkel op papier, later met behulp van PAF (Personal Ancestral File). Vanaf het ogenblik dat FamilySearch beschikbaar kwam is hij dat platform gaan gebruiken.
In zijn lezing gaat Staepels in op het doel van FamilySearch, waarbij een aantal feiten en statistische gegevens zullen worden toegelicht. Daarnaast zal hij in gaan op een aantal weinig bekende mogelijkheden van de FamilySearch (https://www.familysearch.org/nl/) website.John Glaser, secretaris van HCC!genealogie, geeft een presentatie over genealogische Apps. Een aantal genealogische programma’s en websites hebben sinds kort ook een App (Android- of iOS). Hij behandelt de Apps uit de app-matrix op de HCC!genealogie website (https://genealogie.hcc.nl/downloads/matrixen/227-appmatrix-android-en-ios/file.html) en toont de mogelijkheden ervan. Meestal is de navigatie over de stamboom grafisch en bij een aantal worden de gegevens in waaiervorm weergegeven. Alles ziet er verrassend goed uit, ondanks dat de Apps bedoeld zijn voor een telefoon of tablet. Grote vraag blijft altijd: Wat is het nut is van zo’n app?

Deelnemers genealogische markt
HCC!genealogie met demonstraties van WieWasWie, Open Archieven, Ancestor Tree Manager, HuMo-gen en Plaatsengids.nl. Regionale verenigingen zoals NGV-Noorholland Noord. De leveranciers van genealogische computerprogramma’s Aldfaer, Brother’s Keeper, GensDataPro, PRO-GEN, voor de Apple Reunion en de vertegenwoordigers van de internationaal georiënteerde websites FamilySearch, Geneanet en MyHeritage. Daarnaast doen ook mee DNAgezocht, GEM Magazine en de PRO-GEN Gebruikersgroep.